top of page
OO den Haag.PNG

Telegraaf 26 februari 2016:

Amsterdam strijdt tegen brommende oldtimers door Gijsbert Termaat

 

Bezitters van nostalgische brommers als de Puch, Kreidler, Zündapp en Tomos zijn ten einde raad. Heel Amsterdam wordt straks verboden gebied voor deze voertuigen, omdat ze teveel kankerverwekkende stoffen zouden uitstoten.

Datzelfde geldt voor alle brom- en snorfietsen van voor 2011. De berijders van de voertuigen zijn des duivels, omdat de maatregel niet alleen geldt voor het centrum maar vanaf 1 januari 2018 ineens ook voor landelijk Noord, Zuidoost, de westelijke tuinsteden en havengebied.

,,Dat Amsterdam voor deze categorie ineens de hele gemeente aanwijst als milieugebied - in tegenstelling tot alleen centrum voor taxi’s, bedrijfswagens en touringcars - komt als een verrassing”, reageert Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. ,,De zone zou zijn voor alle ’vieze’ voertuigen hetzelfde zijn. Nu moet je onderhand eerst een rebus oplossen voordat je je in de stad wil voortbewegen.”

Spike: 'Bescherm Puch als cultureel erfgoed' (AD 4-7-2018)

Di-rect-gitarist Spike van Zoest heeft via social media opgeroepen de petitie te ondertekenen tegen het voorstel van de Haagse gemeenteraad om het rijden met tweetaktbrommers in de stad te verbieden.

De gitarist neemt het op voor de liefhebbers van oude Puchs, een populaire brommer uit de jaren '60 en '70, die hij een Haags cultuuricoon noemt. ,,In 4-HAVO koos ik ervoor om mijn profielwerkstuk geschiedenis te wijden aan de subcultuur achter deze brommer'', schrijft Spike. ,,Ik kom uit een Puch-familie.''

Zelf rijdt Spike al 18 jaar Puch en dat heeft hem net zoveel lol en vrijheid gegeven als het maken van muziek. ,,Tijdens de paar keer in de maand dat ik nog rijd, krijg ik vaak leuke gesprekken met ouwe gasten op straat die een stukje uit hun jeugd terugzien. Ik krijg nooit kritische blikken van milieuactivisten die zich storen aan de stank of herrie. De Puch is mobiel erfgoed. Dat zouden we moeten beschermen.''

Vervuiling

Spike benadrukt dat hij begaan is met een gezond leefklimaat. "Maar procentueeel staat de vervuiling van de paar honderd klassieke bromfietsen niet in verhouding tot de vervuiling van dieselauto's, en de lucht- en scheepvaart." Groen Links-raadslid Maarten De Vuyst (vóór het verbod) krijgt van Spike een veeg uit de pan: ,,Waarschijnlijk wil deze bio brogum er ook voor zorgen dat ik over vijf jaar niet meer met m'n klassieke Ford Mustang uit '65 de weg op mag.''

KK 2019.jpeg
0002.jpg
keesbromfietspuch0001.jpg
keesbromfietspuch0002.jpg
keesbromfietspuch0003.jpg
keesbromfietspuch0004.jpg
keesbromfietspuch0005.jpg
keesbromfietspuch0006.jpg
aa3059f485b26b6f2032.jpg
Wout Meppelink in 2020. Wout was 27 jaar (1996-2023) hoofdredacteur/uitgever van het blad Bromfiets. De eerste uitgave van het blad was in 1950.

Ook Den Haag weert oude brommers uit de binnenstad, liefhebbers noemen het 'symboolpolitiek'

  1. Een Vandaag, 30-11-2020

  2. Auteur: Loes Bomers
     

Steeds meer gemeenten willen af van oude brom- en snorfietsen. In Amsterdam gebeurde het. Vanaf december komt Den Haag erbij en meer gemeenten volgen. Symboolpolitiek, zeggen liefhebbers van oude, klassieke Puchs die zich in hun vrijheid beknot voelen.

"Als je langs Schiphol rijdt, ruik je de kerosine. Als in Pernis de wind verkeerd staat, ruik je de petrochemie", zegt Sam Develing, die meerdere oude Puchs heeft. Toch gaat vanaf morgen gedeeltelijk een streep door zijn liefhebberij: sleutelen áán en rijden óp de klassieke bromfiets.


Net een goeie plaat van de Stones

"Vroeger toen je 16 was, toen je meisjes leerde kennen en versieren, als je dan een Puchje reed, dan was je de man. Zeker in den Haag. Met je haren in de wind, zo'n hoog stuur en je vrouwtje achterop", vertolkt Develing het gevoel. Het geluid van de Puch is voor hem als muziek. "Het is net een goeie plaat van de Stones, vooral als je met drie of vier Puchjes tegelijk rijdt en je geeft tegelijk gas."

Nederland kent zo'n 200.000 klassieke brommers op kenteken, een fractie ervan rijdt rond in Den Haag. Voor liefhebber Develing zijn de Puchs een 'deel van zijn leven'. "Je zit vaak in je schuurtje te sleutelen en er komt altijd wel iemand langs", vertelt hij. "Ik repareer ze ook voor andere jongens."

Nederland, land van de bromfiets

Nederland had een echte bromfietscultuur. Op het hoogtepunt waren er 250 merken en ruim 2000 soorten te koop. "De bromfiets heeft Nederland mobiel gemaakt. In 1964 was de brommer hét transportmiddel in Nederland", vertelt hoofdredacteur Wout Meppelink van Bromfiets, het oudste bromfietsblad van ons land.

"In een op de vier huishoudens stond een bromfiets in de schuur. Het is absoluut cultureel erfgoed", schetst hij. Hij noemt de ban van de oldtimer 100 procent symboolpolitiek. "Er wordt minimaal met klassiekers gereden", zegt Meppelink. "Er worden bijna geen kilometers mee gereden, je ziet ze zelden tot nooit. Alleen al om die reden is het echt onzinnig om ze te verbieden."

Milieuzone is 'rompslomp'

Gezondheid is voor mensen de belangrijkste reden dat Den Haag een milieuzone voor tweetakt krijgt, zegt de verantwoordelijk wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks). "We hebben 80.000 mensen met hart- en vaatziekten en longklachten en die willen zich ook gewoon in de stad kunnen bewegen."

Uiteindelijk is de gemeente de bezitters van de tweetaktbrommers tegemoetgekomen. Voor 25 euro mogen ze 40 dagdelen per jaar rondrijden. "Beknotten van de vrijheid is het, bureaucratie", zegt Meppelink. "Het is rompslomp en het is onzinnig." Daarbij zegt zowel Meppelink als Develing rond te rijden met milieuvriendelijke brandstof. De gemeente bleek niet gevoelig voor dat argument.

De Limburger 4 juni 2018 door Laurens Schellen.
 
Nostalgie: de Puch met afsluitbaar condoomvakje

In de jaren 60 en 70 stond hij te boek als de Harley Davidson onder de brommers. En nog steeds geniet de Puch, zeker die met extra hoog stuur, de cultstatus. Ook in Limburg.
We schrijven de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Gestileerde brommers zijn in die tijd hip, trendy en groeien al snel uit tot status- en vooral cultsymbool. Nozems, studenten en de meer alternatieve middelbare scholieren zweren bij de modieuze en relatief dure Puch, liefst met extra hoog Easy rider-stuur en kikkervormige koplamp. In tegenstelling tot de vetkuiven, overwegend leerlingen van de ambachtsschool, die een uitgesproken voorkeur hebben voor een ‘buikschuiver’ van het merk Zündapp of Kreidler.
Pakweg een halve eeuw later kan de Puch als oldtimer nog steeds bogen op een trouwe schare fans. Zo telt deze provincie drie clubs van en voor Puch-fanatici, veelal senioren die de wilde jaren zestig en zeventig als tiener of jongvolwassene bewust hebben meegemaakt. "Jazeker, dat geldt ook voor ons. Nou en of", grijnst Giel Creuwels met twinkelende oogjes.
De tuin van de 69-jarige inwoner van Born en zijn echtgenote Corrie fungeert deze zondag als start- en finishplaats van een toertocht in Puch-colonne door Limburg. Zo’n twintig vrienden van de destijds in het Oostenrijkse Graz geproduceerde brommer zijn met hun antieke tweewieler komen opdraven. Een uurtje voor vertrek staan de glimmende Puchs - en een enkele Tomos (zeg maar het goedkopere alternatief) - in slagorde opgesteld.
 
Vanzelfsprekend rijden ook de Creuwelsen zelf allebei Puch, nog altijd. Het model van Giel, die voor de gelegenheid is uitgedost in een T-shirt met Easy Rider-opdruk, is een speciale, want zijn MV-50 uit 1975 is uitgerust met alle denkbare toeters, bellen en parafernalia. Zo is de bagagedrager gedrapeerd met een (echte) vossenstaart inclusief bungelende pootjes."Origineel. Komt uit Engeland." Op de vraag wat hem nou het meest aantrekt aan zijn Puch, volgt eerst een ondeugende blik. "Nou eh, vooral die vrouwelijke vormen. Kijk maar eens goed. Al die rondingen maken hem ongelofelijk sexy."
Albert van Sloun valt zijn maat meteen bij. "Vergeet niet, het was de tijd van de flowerpower. En de vrije moraal. Als je indruk wilde maken op het andere geslacht, kocht je een Puch. En een witte was echt het summum. Als je daarmee rondreed, liefst met hoog stuur, was je verzekerd van het mooiste meisje van het dorp. Nee, ik overdrijf niet", verzekert de 67-jarige Buchtenaar, zelf eigenaar van een geelzwarte VS-50 uit 1970.
Maar scheuren op een Puch was indertijd toch vooral een kwestie van onbezorgd de vrijheid tegemoet gaan, weet Thur Carati (65) als de dag van gisteren. "En dat gevoel is er nog steeds." De Heerlense opticien rijdt nog dagelijks met een van zijn Puchs naar het werk.
Vlak voordat de karavaan luid knetterend in beweging komt, roept Creuwels de verslaggever nog even bij zich. Hij wil nog snel even terugkomen op die oude wijsheid uit de roaring sixties dat jongens met een Puch als een magneet werkten op vrouwelijk schoon."Hier, kijk: de Puch heeft ook een apart, afsluitbaar vakje om condooms in op te bergen. Dat was vaste prik aan boord.  Zonder lading reed je niet."
csm_46fb9b0aefe6d8a804cc_9b56fc7c5c.jpg
Klik op de voorpagina voor het hele verhaal
1736795063411-ea9f561e-3447-4bbf-a212-d0b16eaab0cb_1.jpg
image003.jpg
puch na halve eeuw 3.jpg
Puch na halve eeuw 1.jpg
Esther.jpg
bosz.jpg
Puch na hlave eeuw2.jpg
44771139_1380072568801962_8537433598968463360_n.jpg
Rij met schone brandstof, dus met ALKYLAATbenzine.
De site is auteursrechten vrij, neem gerust wat over.
bottom of page